събота, 23 януари 2021 г.

Разрушената църква "Св. Никола" в с. Марково.

0

 

Църквата в с. Марково през 2014 г.


В днешната статия ще ви запознаем с изоставената и окрадена църква "Св. Никола" в с. Марково, общ. Каспичан, обл. Шумен. Ще ви покажем до какво води неханието на управниците и местните жители. Срамота е една от най-старите християнски църкви у нас, да тъне в разруха и забрава. 

   Това е една внушителна за селските мащаби църква. Църквата е с каменен градеж. Строежът започва 1856г. със специален берат на султан  Абдул Азис . Бератът се намира днес в националния исторически музей в София. Църквата е завършена през 1859г.

   През последните години храмът е систематично подлаган на грабежи. Иконите липсват. Въобще пълна разруха.

   Иконите по всяка вероятност принадлежат на четката на Христо Беделев – шуменски майстор зограф. А иконата на  Христос Пантократор на архиерейския трон е на тревненския майстор Захария Цанюв.

   Малкото останали икони след разграбването на църквата са били предадени на съхранение в Радио "Шумен". Другите изчезват от възрожденското българско културно наследство. Само девет от иконите са реставрирани.



Повече за църквата може за видите в нашият късометражен документален филм: 




Author Image

About Съхрани Българското
Soratemplates is a blogger resources site is a provider of high quality blogger template with premium looking layout and robust design

Няма коментари:

Публикуване на коментар